Što je to Brend?

Što je to brend? Prema jednoj od definicija, brend znači “jedinstveni dizajn, oznaku, simbol ili riječi (ili njihovu kombinaciju) kojim se identificira neki proizvod i odvaja od konkurencije”.

BRENDBrend (a kod nas se koristi još i izraz “marka“) je prepoznatljivi logo ili naziv proizvoda/kompanije a koji često podrazumijeva i kvalitetu. Brand mora stvoriti snažni i trajni identitet tog proizvoda a kod potrošača mora potaknuti osjećaj povjerenja, korisnosti i sigurnosti. Osnovna značajka brenda proizlazi upravo iz njegove nazočnosti u podsvijesti potrošača, odnosno mogućnosti da ga se potrošač stalno prisjeća i prepoznaje kao simbol za kvalitetu.

Temeljne postavke svakog branda su:Ja volim brendove

  • Naziv
  • Logo
  • Simbol
  • Boje

Koja je razlika između branda i samog proizvoda kojeg taj brand označava? Kaže se da se proizvod nalazi na policama trgovine a brand se nalazi u svijesti kupaca. To je ta razlika. Brand je u stvari emocija. Na policama ćete naći desetke ili stotine proizvoda ali vaša svijesti će memorirati samo jedan do dva proizvoda uz neke branše jer ste te brandove iz nekog razloga zapamtili i pustili da se ukorijene u vašoj svijesti. Na primjer, kad vas netko pita za dobar auto, vi ćete možda automatski ispaliti – BMW. Ako vas netko pita za dobro pivo, vi ćete reći Heineken…itd..itd…Zašto? Jer ti brandovi za vas znače kvalitetu.

Na koji način su te kompanije stvorili svoje brandove? To nije došlo slučajno.

Razmislimo kako su neki od tih vodećih i najpoznatijih firmi utjecali na našu svijest i zadržali naš interes za te proizvode. Da li smo ih kupovali jer imaju dobre prodavače ili cocacolaimaju dobre fizičke ili online dućane? Hm, možda. Da li ih kupujemo zbog toga jer imaju jako dobru podršku za kupce? Vjerojatno da. Da li zbog toga jer imaju odličnu kvalitetu i brzu uslugu? Zasigurno da. Da li su te kompanije stavili vas, kupca, u sami centar svoga razvoja, inovacije i podrške? Da, jesu!

Pomislite sad na neke od najjačih svjetskih brandova, iz bilo koje branše. Vjerojatno vam prvo pada na pamet CocaCola, najprodavanije bezalkoholno piće na svijetu. Ili recimo Apple, brand koji nas odmah asocira na inovativne elektroničke uređaje. Takve kompanije si mogu priuštiti da svoje proizvode prodaju po visokim cijenama jer (a) imaju izvrsne proizvode (b) odličnu prodajnu, distribucijsku mrežu (c) fokusiraju se na to kako biti bolji od konkurencije a ne na to kako top lista brendovaprodati više proizvoda. Znači, njima je kvaliteta bitnija od kvantitete. Časopis Forbes svake godine objavljuje top listu svjetskih brendova pa je tako danas na prvom mjestu upravo Apple (vrijednost njegovog brenda iznosi oko 154 milijarde dolara), drugi je Google, CocaCola je četvrta, McDonalds je deveti na listi itd…

Ukoliko imate vlastitu web stranicu, ona također može predstavljati vaš brend, bez obzira radili se o internet biznisu, ebay biznisu, softverskoj kompaniji ili možda offline biznisu. Ako se bavite affiliate marketingom, svakako želite da vas vaši potencijalni suradnici i kupci prepoznaju u gomili konkurencije koja postoji na internetu. Osima samog sadržaja koji mora biti kvalitetan, istaknite se i vizualnim efektima te bojama. Brendiranje walter-landorweb stranice ili bloga počinje od samog imena vaše domene. Naziv domene će biti vaš osobni brend i zato se i preporučuje da pazite prilikom odabira naziva domene koje mora biti jedinstveno i prepoznatljivo, nešto što vas izdvaja od konkurencije.

Ukoliko brendirate svoj proizvod ili firmu, vi ćete se:

  • Izdvojiti iz gomile
  • Izgledati ćete mnogo profesionalnije
  • Izgraditi ćete vjerodostojnost

I zapamtite, brend je emocija a emocija je ta koja prodaje bilo koji proizvod.

 

Ovaj unos je objavljen u Blog. Bookmarkirajte stalnu vezu.